Ben bu yazıyı yazarken; bana göre kalite nedir? Diye yola çıktım…. Kalite, beklentilerimi o an için karşılayabilen, en iyi şey diye düşündüm. Kalite, anlam olarak nitelik anlamına gelen Fransızca kökenli bir kelimedir.
Aslında Günlük yaşantımızda kalite, standardından farklı değildir. Her işin bir süreci vardır. Günlük hayatımızda birçok işi bu süreçlere göre tamamlarız. GGGGiiiirrrrddddiiii,,,, ffffaaaaaaaalllliiiiyyyyeeeettttlllleeeerrrr vvvveeee ççççııııkkkkttttıııı….
Mesela… Kaliteli bir kek yapmak istiyorum diyelim.
Kek yapmak için Gerekli kaynaklarım nelerdir?
Ana gereksinimlerim; Süt, yumurta, şeker, yağ, kabartma tozu ve un.
Bu 6 kalem malzemeyi kullanırsam sade bir kek elde edebilirim. Elde ettiğim Kekin kaliteli olup olmadığını nasıl anlayabilirim ki…
Kullandığım Malzemeleri hiç marka kaygısı olmadan kullandım.
Kekim güzel görünüyordu. Kabartmıştı ve tatlıydı da.
Kekin içerisindeki 6 kalem malzemeye, ceviz, tarçın, havuç ilave etsem neler değişecekti, evet Kekin tadı değişti. Kek bu sefer adı ve içindeki malzemeden dolayı daha zengin olduğu için, daha mı kaliteli oldu. Bir bakıma öyle görünüyor.
Aslında Hayır… Malzeme sayısı 6 dan, 9 a çıktığında daha kaliteli olduğunu bana kim söyleyebilir. Beklentilerimizi karşılıyorsa, standartlara uygunsa “Sade kek” kalitedir.
Sadece şuna dikkat etmek gerekir. Kaliteli sade bir kek yapmak için, sürecimin adımlarına uyuyor muyum? Malzemelerim ve ekipmanlarım sade bir kek yapmak için uygun mu, yeterince keki karıştırdım mı, uygun bir kaba koydum mu? Fırında yeterli sıcaklıkta ve sürede pişirdim mi?
Bu aşamalardan SONRA, KEKİ yiyen kişiler tarafından sade kek için, Kalite kontrolde standartlara uygunsa, yaptığım kek kalitelidir.
Kalite Kontrolden geçmesi de, yiyen kişilerin eline sağlık diyerek sade kekin kalitesini onaylamış olmalarıdır.
Benim anladığım kalite, yapacağın her hangi bir şeyin en iyisini yapmaktır.
Yapılan bir şeyin fazla özelliği olması, daha kaliteli olmasını sağlamaz. Güzel kabarmış bir keki gördüğünüzde kaliteli olarak algılayabilirsiniz, yediğinizde tadını beğenmeyerek hüsrana uğrayabilir siniz. Kalite güzellik değildir. Kalite, beklentilerini ne kadar karşıladığını gösteren bütün özelliklerin tümüdür.
Güzellik göreceli bir kavramdır, bu nedenle güzellikle kaliteyi karıştırmamak gerekir. Yaptığım kekin 10 kişiye tadını soracak olsam, ortak cevaplarda gelebileceği gibi, beklentisine göre kalite anlayışı değişecektir. Örneğin; Çok şekerli sevemeyen biri eğer kek şekerliyse tadını beğenmeyecektir.
Aynı şekilde, insanların ürünlere, proseslere ve organizasyonlara gereksinimleri ve bunlara ilgi istekleri vardır.
bu nedenle kalite algılamaları, gereksinmelerinin ne kadar iyi karşılandığına bağlıdır. Böylece kalite; güzellik gibi, sahibinin gözündedir.
Müşteri her zaman haklıdır diye bir söz vardır. Evet doğrudur.. Kalitenin standart bir tanımı yoktur. Kalite anlayışı tüketicinin karakteri, sosyal konumu ve ekonomik durumuna bağlı olarak değişen, farklı gereksinim ve beklentileri doğrultusunda şekillenen, sübjektif bir kavramdır.
Çok para dökülerek elde edebileceğimiz, bir kalite Standartı da yoktur. Kalitenin kendisi zaten beklentilerin, standartlarla ne ölçüde karşılandığının bir ifadesidir.
Kaynak: Net Kimya – Kalite Yönetim Sistem Denetçisi / Duygu ZAİM ÇOLAK