Dünyanın önde gelen eğlence yatırımları Merlin Entertainments Şirketi’nin yeni açılışlardan sorumlu direktörü John Jakobsen, Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi’nden sonra cazip imkanlar sunan Türkiye’de yeni yatırımlara da devam edeceklerini söyledi.

Balmumu figür koleksiyonu sergileyen Madame Tussauds’nun Grand Pera’daki merkezi, kapılarını ziyaretçilerine açtı. Müzenin açılışını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Nedret Apaydın ve Beyoğlu Kaymakamı Osman Ekşi tarafından yapıldı.

Müzenin basın ön gösteriminde açıklamada bulunan Legoland Discovery Centre ve Madame Tussauds İstanbul ‘un Grup Genel Müdürü Sarper Hilmi Suner Madame Tussauds’nun 250 yıllık geçmişe sahip, balmumu figürlerin bulunduğu bir müze olduğunu dile getirerek, “Türkiye’ye getirirken öncelikle bir anket grubu kuruldu. Anketin soruları, ‘En çok hangi sanatçıyı görmek istiyorsunuz ve en çok hangi figür sizi mutlu eder? gibi bir çalışma yapıldı. Bunlar sonra tek tek detaylı bir şekilde irdelendi. Elimize bir liste çıktı. Bu listeden sonra hayatta olanlarla bizzat temasa geçildi. Hayatta olmayanların yasal varisleri veya yakınlarıyla temasa geçildi ve çalışmalar başlatıldı.” diye konuştu.

istanbul-1562224_1920

Hayatta olanlarla yapılan hazırlığın oldukça detaylı çalışmalar sonucunda gerçekleştiğini kaydeden Suner, şunları söyledi:

“Fotoğraf çekimleri, 350’ye yakın fotoğrafın çekildiği, çok da uzun saatler süren, meşakkatli bir olay. O fotoğraflar çekilirken, göz renkleri, parmak ölçüleri, el izleri gibi birçok detay alınıyor. Bir çaba var bunun arkasında. Ondan sonra Londra’daki stüdyolarımızda bunlar hayata geçiriliyor. Londra’da, bundan da gururla bahsetmek istiyorum, çok ciddi bir Türk heykeltıraş ve uluslararası bir şirket olduğumuz için başka ülkelerden de farklı heykeltıraşlar var. En yakına benzer, birebir yapmaya gayret ediyoruz.”

 

‘Bazı Figürler için Çalışmalar 7-8 Ayı Buldu’

Bazı figürlerin, dinamik ve statik olma özelliğine göre 4-7 aylık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktığını vurgulayarak, “Bizde bazı figürler var 7 ayı buldu. Kanuni Sultan Süleyman, 7-8 ayı buldu. Bunlar tamamıyla detayla ilgili. Bunlar Londra’daki stüdyolarımızda yapıldı. Yapım aşamasında da -bu tabii benim için gurur kaynağı- o stüdyolarda Türk arkadaşlarımız, heykeltıraşlarımız var. Onların büyük katkısı oldu.” ifadelerini kullandı.

Madame Tussauds, merkezi Londra’da bulunan balmumundan heykel ustası Marie Tussaud tarafından kurulmuş, aralarında Amsterdam, Berlin, Hong Kong, İstanbul, New York, Sidney ve Tokyo ‘nun da bulunduğu tam yirmi dört şehirde şubesi olan bir müzedir.

Maria Tussaud kimdir ?

(1761-1850) Yılları arasında yaşamış ve 1761 yılında Strazburg, Fransa’da Marie Grosholtz olarak doğmuştur. Annesi, balmumu konusunda uzman olan Dr. Philippe Curtius evinde Bern, İsviçre’de hizmetçi olarak çalışmıştır. Curtius Tussaud ‘a balmumu modelleme sanatını öğretmiştir.

Madame Tussauds Müzesi Nerede?

Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi
Beyoğlu Grand Pera
Cercle d’Orient Binası İstiklal Cad. No:56/58 Beyoğlu / İstanbul
www.madametussauds.com/istanbul/tr

Kaynak : Wikipedia – Y.Kimyager / Çagla GÖKÖZ