TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen RASAT Araştırma Uydusu, Türkiye’nin ve TÜBİTAK Uzay ’ın BiLSAT uydusundan sonra sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusudur. Kalkınma Bakanlığı desteği ile tasarlanıp üretilen RASAT, 17 Ağustos 2011 tarihinde Rusya’dan fırlatılmıştır. RASAT, görüntü çekme işlevini başarıyla sürdürmektedir. RASAT uydusu Güneş’e eş zamanlı dairesel yörüngede, 700 km irtifada uçmaktadır. Kullanım ömrü 3 yıl olarak tasarlanan RASAT, 3 eksende kontrol edilerek, uydudan 4 günlük yeniden ziyaret zamanı ve 30 km’lik şerit genişliği ile 960 km uzunluğunda şerit görüntülenebilmektedir. Yörünge özelliği sebebiyle dünya ’nın her yerinden görüntü alınabilmektedir. TÜBİTAK Uzay tesislerinde bulunan yer istasyonundan kontrol edilen uydu, günde 4 kez Türkiye üzerinden geçmekte olup, günlük ortalama 42 dakikalık iletişim süresine sahiptir. Yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemine ve Türk mühendislerce tasarlanıp geliştirilen yeni modüllere sahip olan RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusudur.
RASAT tarafından elde edilen görüntüler orman yangınlarının, sellerin, depremlerin etkilerinin belirlenmesinde, çevresel değişimlerin takip edilmesinde ve şehircilik planlamalarında kullanılmaktadır.
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, RASAT tarafından elde edilen görüntülerin internet ortamında paylaşılabilmesi için Kalkınma Bakanlığı desteği ile Geoportal projesini geliştirdi. Bu proje sayesinde görevde olduğu dört yıl boyunca yörüngesinde yaklaşık yirmi bin tur atan ve toplam 7 milyon 380 bin km2 alan görüntüleyen RASAT’ın elde ettiği görüntülere tüm kamu kuruluşlarından ve üniversitelerden araştırmacılar www.gezgin.gov.tr internet adresinden üye olarak ücretsiz ulaşabilmektedir.
Kaynak : Tübitak Uzay – Y.Kimyager / Çagla GÖKÖZ